Pier de Jong

www.pierdejong.com, beeldend kunstenaar,animations, collages, paintings

Bio

 

De serie “Portals”, is een spin-off van een animatiefilm die nog in wording is.
Met de DeCollage techniek heb ik stills van deze film bewerkt. Ditmaal is de bewerking niet met papier maar voornamelijk met behulp van diverse gemengde technieken.
Zoals in veel van mijn werk ben ik ook hier opzoek naar een stuctuur als huid in het oppervlak. Elk Portal heeft daardoor zijn eigen lading en eigen samenhang.
De “Portals” zijn momenten in tijd, een verstilling maar geen bevriezing van beweging die door de keuze en bewerking tot autonome beelden zijn geworden.
Een eenheid in dualiteit, een beweging in stilstand, een vervreemdende chaos in harmonie waarin ruimte wordt gelaten aan de kijker voor een eigen dialoog met het werk.

De serie “Figures”, is een spin-off van een eerdere serie “Nudes” waarin ik door versmelting en toevoeging van nieuwe elementen opzoek ben naar nieuwe vormen.

De serie “Compositions” is een voortgang van het proces in gezet met de serie “Figures” waarbij de onderlinge verhoudingen van de vormen en structuren ten opzichte van elkaar voorbij gaan aan de figuratieve associatie.

De serie “Windows” is weer een stap verder in bovengenoemd proces maar nu met de toevoeging van meer gemengde technieken, uitsnedes en schaalvergoting.

Ook bij het maken van bovengenoemde animatiefilms gebruik ik de DeCollage techniek. Het onderwerp van de film is ondergeschikt, maar biedt een aanknopingspunt voor een dialoog tussen beeld en verbeelding waardoor een nieuwe werkelijkheid ontstaat. Vervolgens gaat componist Henco Kraag de muzikale communicatie met het werk aan. Daarbij maakt hij een minimaal gebruik van melodieën om zowel ruimte voor het werk als ruimte voor de beschouwer te laten.

Amsterdam 2019