Pier de Jong

www.pierdejong.com, beeldend kunstenaar,animations, collages, paintings

Bio

 

De afgelopen jaren heb ik veel werken op papier in de Collage / DeCollage techniek uitgevoerd. Hierbij gebruik ik beeldmateriaal uit oude tijdschriften welke ik versnijd tot onderdelen die ik rangschik, verlijm en vervolgens op papier tot nieuwe vormen samenstel, waarna ik hieruit weer delen verwijder, net zolang tot het beeld ontstaat waar, ik naar op zoek ben. Door gebruik van bestaand beeldmateriaal steunt het niet-figuratieve werk op een eerder verbeelde historische werkelijkheid.

Deze collage techniek pas ik ook toe bij het maken van animatie films, maar nu door bestaand beeldmateriaal te mixen met de eigen werk. Het onderwerp van de film is ondergeschikt, maar biedt een aanknopingspunt voor een dialoog tussen beeld en verbeelding waardoor een nieuwe werkelijkheid ontstaat.
Vervolgens gaat de componist:”Henco Kraag”, de communicatie met het werk aan. Dit levert muziek op die binnen het werk ontstaat. Binnen het medium, en door middel van het medium, communiceert de componist met het werk en refereert hij aan het werk. Daarbij maakt hij een minimaal gebruik van melodieën om zowel ruimte voor het werk als ruimte voor de beschouwer te laten.
Dit proces van associatie, van vraag en antwoord mondt uit in een animatiefilm waarbij uiteindelijk de beschouwer de dialoog overneemt.

In mijn huidige werk gebruik ik wederom de DeCollage techniek maar nu om een beeld te doorgronden.

Door de beperking van slechts een paar afbeeldingen ben ik opzoek naar hoe we kijken en wat we willen zien.

In het herschikken van het originele beeldmateriaal zoek ik naar harmonie in vervreemding.

Het origineel blijft, enkel de behandeling ervan geeft ons de verbeelding.

Amsterdam, …. april 2016.